Hoe de weg vrijmaken voor prioritaire voertuigen?

 

 

 

In allerijl de weg vrijmaken om de orde- of hulpdiensten door te laten, dat doen we meermaals per jaar. Toch weet een kwart van de bestuurders niet hoe dat precies moet, en vooral dan op de autosnelweg. Dat blijkt uit een enquête van Vias bij 1 000 Belgische chauffeurs.

Niet te verwonderen dat 8% van de ervaren bestuurders en tot 22% van de jonge chauffeurs gestresseerd raakt als er een prioritair voertuig aansnelt. En dat er in ons land elke maand zes personen gewond raken of sterven na een ongeval met een ambulance. Bij aanrijdingen met politievoertuigen staat de teller zelfs op zo’n 100 slachtoffers per jaar.

Om prioritaire voertuigen snel en veilig te laten passeren, is het belangrijk dat u weet welke voertuigen er prioritair zijn en welke verkeersregels ze mogen overtreden. Daarbovenop krijgt u vijf nuttige tips van Vias.

Welke voertuigen worden als prioritair beschouwd?

De wegcode bevat geen lijst van prioritaire voertuigen voor dringende interventies. In artikel 37 staat wel dat een voertuig alleen voorrang krijgt op andere weggebruikers als het is uitgerust met een blauw zwaailicht en sirene en als de bestuurder deze ook allebei aanzet.

U denkt hierbij waarschijnlijk aan dienstvoertuigen van de politie, brandweerwagens en ambulances, maar ook de volgende voertuigen kunnen als prioritair worden beschouwd:

  • voertuigen van de civiele bescherming
  • voertuigen van de MUG die speciaal zijn uitgerust om een medisch urgentieteam met hun uitrusting naar een ongeval te brengen
  • voertuigen van de militaire politie
  • voertuigen van DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen)
  • voertuigen van de FOD Justitie voor het vervoer van gedetineerden en voor het Openbaar Ministerie
  • voertuigen (met strepenpatroon) van Douane en Accijnzen
  • voertuigen (met strepenpatroon) van de inspectiediensten van de gewesten en van de maatschappijen voor openbaar vervoer belast met wegcontrole
  • voertuigen voor hulpverlening van Infrabel
  • voertuigen van de veiligheidsdienst van de spoorwegen
  • voertuigen voor hulpverlening bij een ernstig incident veroorzaakt door water, gas, elektriciteit of radioactieve stoffen.

Vallen buiten deze categorie:

  • persoonlijke voertuigen van artsen, zelfs als ze onderweg zijn naar een spoedgeval
  • voertuigen van thuisverplegers
  • voertuigen die worden geëscorteerd door prioritaire voertuigen (bijvoorbeeld waardetransporten)
  • voertuigen die wel zijn uitgerust als een voertuig van een medische spoeddienst maar die geen ambulance zijn.

Vijf tips om prioritaire voertuigen veilig en vlot door te laten

Als u de volgende keer de weg vrij moet maken voor een prioritair voertuig, houd dan de volgende vijf tips van Vias in gedachten:

  1. Wees altijd alert en zet uw muziekinstallatie niet te luid.
  2. Blijf rustig en ga niet bruusk remmen. Wijk volledig uit naar rechts, als dat mogelijk is op een veilige manier.
  3. Op de autosnelweg of bij een file gebruikt u best het visgraatprincipe om doorgang te verlenen aan het prioritaire voertuig. De wagens op de rechterrijstrook houden zich dan uiterst rechts en die op de linkerrijstrook uiterst links, zodat er een veiligheidsdoorgang ontstaat.
  4. Rijd nooit een kruispunt op als u het dreigt te blokkeren. Zo blijft er altijd ruimte vrij.
  5. Stop nooit op de weg of in een bocht. Stoppen doet u alleen als u langs de zijkant kunt staan.

Toch een ongeval?

U maakt de weg vrij voor een prioritair voertuig maar raakt zelf betrokken bij een ongeval? In fout of niet, het is belangrijk dat u in zo’n situatie kunt terugvallen op een goede rechtsbijstandsverzekering.

Raadpleeg onze optionele garanties voor een verzekering op maat.